vp

Villa Parnassia

villa parnassia

Rustzoekende levensgenieters vinden in onze zes appartementen alles wat ze wensen. Natuur. Privacy. Een goed tweepersoonsbed. Een eigen badkamer, toilet en keuken. Villa Parnassia is zeer rustig gelegen. Direct aan de duinen – op slechts 30 meter van het strand – en op loopafstand van de boulevard.

‘Familiebadplaats’ Bergen aan Zee

Bergen aan Zee is nog relatief jong. Het ontstaat in 1906 op initiatief van de burgemeester van Bergen en zijn vrouw, die de grond in hun bezit hebben. Ze voorzien dat zon en strand – vooral welvarende – toeristen aan kunnen trekken.

Het echtpaar vraagt landschapsarchitect Springer een nieuw villapark aan zee te ontwerpen. Van zijn plan blijven alleen de wegen overeind. Die volgen het landschap, naar voorbeeld van de Engelse stijl. Het paar schakelt ook architect Berlage in. Uiteindelijk neemt vooral de burgemeestersvrouw de bouw en exploitatie van Bergen aan Zee ter hand.

19890344381_605ac9e26c_o
strand van bergen aan zee

Vrijstaande villa’s

In het dorp worden in de loop der jaren verschillende vrijstaande villa’s gebouwd, waaronder Villa Parnassia. Die geven Bergen aan Zee een vriendelijk karakter. De Tweede Wereldoorlog maakt hier ruw een eind aan. Vanwege de aanleg van de zogeheten Atlantikwall verdwijnt bijna de helft van de huizen. Na de oorlog volgt wederopbouw.

Ideale uitvalsbasis

Vandaag de dag is Bergen aan Zee nog steeds geliefd voor een vakantie aan de kust. Het vormt ook de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de omgeving. Villa Parnassia is in 2017 grondig gerenoveerd.